PITA SA KATMER KORAMA


Ovaj recept za pripremu kora za pite.je bio moj prvi pokušaj, pravljenj domaćih kora
kada sam učila da kuvam.Tad nisam znala da pravim i razvijam klasične kore za pitu.Ako ne znate da pravite domaće kore,a želite da pripremite pravu domaću pitu onda je ovo pravi recept za vas.Ne brinite ako neki isečeni deo kore pukne sve se to fino ušuška i ne primećuje Kad se pita ispeče kore su puteraste.lisnate hrskave a istovremeno savršeno meke.Lepo se listaju i vide se fini mirisni slojevi preklapanih kora. Pita zadržava svoju hrskavost i mekoću i kad se ohladi. O indikacijama ,merama opreza i neželjenim reakcijama ne mislite,dajte se u akciju.Fil možete prilagoditi po ukusu ukućana.









Sastojci za kore: 
350 ml mlake vode
1 jaje
1 kašiičica soli

700 g mekog brašna
Potrebni sastojci za fil ,
1manja glavica crnog luka
500g mlevenog mesa
1kašičica soli
Pola kašičice bibera
Za premazivanje kora
125gomekšalog  putera
Način pripreme testa za kore
U činiju staviti polovinu brašna , so  jaje,Ssipati mlaku  vodu zamesiti testo uz  postepeno dodavati preostalog  brašna .Umesiti fino dobije glatko, elastično testo. Testo podeliti na  na dva jednaka dela.
Od svakog dela oblikujemo okruglu jufkicuPremazati svaku jufkicu sa malo ulja ,prekriti sa pvc folijom I ostaviti sat vremena da se testo odmori.
Dok se testo odmara pripremiti fil .
Luk iseckati sitno I dinstati na malo ulja kad postane staklast dodati meso
Dinstati dok meso ne promeni boju I ispari sva tekućina .Na kraju dodati so I biber.Fil ohladiti


Način razvijanja jufki:
Uzeti jednu  jufku, pomoću oklagije rastanjiti na 2 cm debljine obima oko 40cm.

Na sredinu rastanjene jufke staviti  naopako okrenutuveću činiju. Oko činije , testo iseći  "zrakasto"  na delova, tako da u sredini ostane krug.

Omekšalim puterom premazati svaki zrakasti deo testo.Sredinu ne premazivati Uzeti jedan deo isečenog testa  blago razvući  rukom, preklopiti  ga ka sredini, da dođe na krug, a onda ga dodatno razvučemo da dobije oblik i veličinu donjeg kruga.

Tako uraditi sve dok svi isečeni delovi testa ne budu preklopljeni ka unutra.

Poslednji preklopljeni komad testa se ne premazuje.

Na tepsiju koja je posuta sa brašnom staviti koru.Koru prekriti sa pvc folijom.

Drugu jufku uraditi isto kao I prvu.da se dobije još jedna kora
Na tepsiju koja je posuta sa brašnom staviti koru.Koru prekriti sa pvc folijom
Obe jufke ostaviti 60mnutau  frižider da se dobro ohlade .






Posle sat vremena  prvu koru izvaditi  iz frižidera i staviti je na pobrašnavljenu je na radnu površinu
Koru razviti uz dodatak malo brašna da bude veličine tepsije u kojoj će se peći.Tepsiju premazati sa puterom
I u nju staviti razvijenu koru.
Preko razvijene kore staviti ohlađen fil.
Sad razviti I drugu koru pa je uz pomoću oklagije prebaciti u tepsiju na fil. 



,
Iseći na kocke premazati sa puterom,peći na 200 stepeni 30minuta.
Gotovu pitu poslužiti uz kiselo mleko jogurt ili pavlaku .





Prijatno.

Коментари

Популарни постови