BOZA

Boza kao iz poslastičarnice.Ja sam se malo poigrala začinima ,eksperimentisala i napravila preukusno letnje osveženje .Da,ugasimo žeđ,tokom letnjih vrućina.Zdrav,prirodni,veoma okrepljujući napitak.Bez konzervansa,pun vitamina.Piće naseg detinjstva,čuvena boza.
Pije se dobro rashlađena ,po pravilu bez leda.A kako ja volim da kršim pravila ,poslužila sam je sa ledom.Priprema traje 2 dana.Ako se doda cimet,zrnca burbon vanile,ili mleveni zvezdasti anis,dobija se novi ukus,koji ovo piće podiže na viši nivo.Energetska bomba vitamina ,koji prvim srkom eksplodira takvom harmonijom ukusa ,koja zadovoljava i ona najnežnija nepca.



Potrebni sastojci:



5 litara vode
4 kašike kukuruznog brasna
1 kašika pšenicnog brašna
25g svezeg kvasca
300 gr šećera



Način pripreme: 

U veću šerpu sipati vodu i staviti da  voda provri..
U činijiu staviti kukuruzno i pšenično brašno, promešati i sipati kutlaču vodu.Fino umutiti da nema grudvica .
Kad je voda u šerpi prokuvala, lagano umešati razmućeno brašno.Smanjiti temperaturu ringle i kuvati na laganoj vatri sat vremena.U toku kuvanja povremeno promešati.
Ostaviti da se ohladi.
Svež kvasac, izmrviti dodati kašiku šečera i pustti da nadođe.
Zatim kvasac umešati u ohlađenu tečnost.
Ostaviti u frižider da prenoći.
Sutradan šećer otopiti na laganoj vatri sipati 200ml vode i ostaviti da provri.
Bozu procediti i sipati Otopljen šećer .Promešati i dobijenu tečnost siati u flaše .Po ukusu u bozu može se dodati cimet,zrnca burbon vanile i mleveni zvezdasti anis.Bozu u flašama dobro promućkati i čuvati u frižidru .Prijatno.





Коментари

Популарни постови