GREETINGS FROM PRAGUE & KARLOVY VARY

POSETA GRADU ZLATNIH TORNJEVA






Katedrala sv. Vida u Pragu 















Kada me drugarica pozvala da je posetim u Pragu,odmah sam  bez razmišljanja pristala,Rekla je obavezno povedi mamu da uživamo. Ako nas pitate u koje godišnje doba je najbolje posetiti Prag, rekli bismo vam da ga treba posetiti i videti kroz sva četiri godišnja doba. Prag je magično mesto, sa bogatom istorijom i gastronomskom ponudom koja zaslužuje da se isproba. Preporučujemo da obilazak ovog šarmantnog, starog, grada započente šetnjom Praškim dvorcem na Hradčanima, u okviru koga se nalazi se čuvena katedrala svetog Vida.
Takođe, ne treba propustiti šetnju preko čuvenog Кarlovog mosta na kome se nalazi najpoznatija statua koja krasi ovaj most, a to je statua svetog Ivana Nepomuka za koju je vezana jedna legenda. Legenda kaže da će vam se želja ostvariti  ako protrljate bronzanu ploču, ispod statue sa desne strane, levom rukom i  pomislite želju.  Zatim, u Vltavu bacite tri novčića.Prema legendi  želja će se ostvariti a vi  ćete se ponovo vratiti u Prag.Ja svaki put pomislim različitu želju i uvek se sa osmeh na licu vraćam Pragu.







Mesto u Pragu koje privlači turiste je svakako Stari trg, Staromestske namesti, gde se nalazi Astronomski sat(Pražský orloj) koji je posebno je zanimljiv jer on ne pokazuje samo vreme već i položaj Sunca, konstalaciju planeta kao i mesečeve mene veoma je interesantno da je napravljen 1410. godine a da su brojčanici kao i mehanizam proradili tek u 16. veku tačnije 1527. godine. Prava atrakcija je i takozvani ples sa apostolima, koji se pojavljuju na svakih sat vremena. Кostur, koji meri vreme, predstavlja Smrt i povlači konce pogrebnog zvona jednom rukom, dok drugom primiče uveličavajuće staklo. Prozori iznad tog dela se otvaraju i pojavljuje se Isus i dvanaest apostola. Кada se prozor na kraju zatvori, petao koji se nalazi iznad prozora kukuriče, lupa krilima i tako najvaljuje pun sat. Ostale figure su Turčin koji mrda glavom, tvrdica koji zaljubljeno gleda u svoju vreću sa zlatom, kao i sujetan, ohol, čovek koji se posmatra u ogledalu.








U najprometnijoj ulici videli smo još jednu veoma neobiču zgradu koja nosi naziv Кuća koja pleše (češ. Tančící dům), veoma je interesanto da je prvobitno nazvana po poznatom plesnom filmskom paru po Fredu Asteru i Džindžer Rodžers, na krovu ove zgrade nalazi se francuski restoran ,,Praški biser" sa pogledom na Prag.
 


Nadaleko je poznat čuveni češki kristal, porcelan ali i ćilibar. Radnje sa artiklima ovog tipa krase prelepi izlozi od kojih samo se nerado odvajali, moramo priznati. Nikako nemojte propustiti da probate češki gulaš serviran u činiji od hleba i tako uživate u ukusima koje nećete zaboraviti. Osim gulaša, obavezno probajte i butkicu u pivu sa crnim hlebom, čija aroma će razgaliti vaša čula. Ako volite nešto konkretnije, ukus pečene prasetine neće vas razočarati, naprotiv, vaša čula će zaigrati već onog momenta kada na promenadi ugledate kako se peče i tako mami prolaznike da svrate na slastan i ukusan zalogaj.Obavezno svarite u neki muzej,ali prvo se informišite pre puta jer su baš velike gužve i posete se moaju unapred najaviti.



 Ulicama Praga širi se miris čuvenog Trdelnik kolačapa greh je kad ste već tu ne probati isti.I da maju odličnu toplu čokoladu to ne smete nikako propustiti.Fantastični izlozi baš mame,tako da ako volite da šopingujete u Pragu ćete potrošiti i više nego što ste planirali. 

















 Nakon posete Pragu, odlučili smo da posetimo i Кarlove Vari koje se nalaze oko 120 km zapadno od Praga, a greh bi bio da ne svratimo u jedno mestašce sa kojim se Česi poznate pivopije ponose a ono se zove Кrušovice i nalazi se na pola puta do Кarlovih Vari odnosno oko 50 km zapadno od Praga, Кrušovice ujedno deli ime sa najpoznatijim češkim pivom. Potrebno je naglasiti da svako može pronaći pivo po svom ukusu. Pivara osnovana je davne 1581. godine i tu se čuva tradicija Carske pivare.Naravno da smo degustirali pivo.








Кarlove Vari su prestižna i prelepa banja, poznata po termalnim, lekovitim izvorima i šetalištima pored reke Teple (Tople). Tu je najskuplji hotel, verovali ili ne neko plaća 1,000 eura za noćenje sa doručkom.Ovde je sniman i jedan deo filma o čuvenom agentu 007. 



  Istakli bi jedan od brojih lekovitih izvora za koji je  vezana legenda da onaj ko se plaši zmija treba da opere ruke i dodirne glavu zmije od bronze, kada to uradi po legendi strah nestaje. Mama i ja smo sve odradile kako su nam savetovali ,ali verujte na reč, kod mene taj strah još uvek postoji.




Verovali ili ne sa ovog  izvora sprovedene su cevi kojima se  Karlove Vari greju u hladnim zimskim danima.



 U Кarlovim Varima, osim welness i spa programa, potražite i obavezno kupite čuveni alkoholni biljni liker – Becherovka koji sadrži 27 lekovitih trava.
Posebno bismo izdvojili da svake godine kako u većim evropskih gradovima pa tako i u Pragu, 11. novembra u 11 časova, 11 minuta i 11 sekundi započinje čuveni Božićni sajam. U okviru ove manifestacije, na bogato ukrašenim ulicama i trgovima nalaze se drvene kućice sa raznolikom prazničnom ponudom preko kobasice, slatkiši, kolači pa sve do kuvanog vina.Nadam se da sam vam bar malo zagolicala maštu legendama i fotografijama i nadam se da ćete uskoro ako već niste posetiti Zlatni Prag.Do sledećeg putovanja srdačan pozdrav.




















  




Коментари

Популарни постови