GREETINGS FROM ITALY









Moja omiljna  destinacuja za putovanje. Italija kako se navodi ,,spada u sedam najrazvijenijih država sveta“. Ovo naše putovanje bilo je kraće za razliku od ranijih   tura  ali bez obzira na to mi smo uživali i lepo se proveli. Naša tura obuhvatala je posetu Trsta, posetu gradiću Palmanova koji je poznat po svom autletu posetu Veneciji, Veroni i Padovi.I ovog puta mama i ja istražujemo Italiju.


Naša prva destinacija na ovom putovanju bio je očaravajući grad Trst, koji predstavlja jednu od glavnih turističkih destinacija, ovaj grad karakterističan je po tome što predstavlja najvažniju luku severnog Sredozemlja a taj status je dobio je još u 18. veku kada je predstavljao glavni trgovački centar. 

U gradu se nalazi veliki broj spomenika, palata i trgova. Najpoznatija znamenitost grada je nova crkva Svetog Spiridona (stara je srušena) inače pravoslavna crkva koja je podignuta u 19. veku. U ovom gradu obavezno izdvojite vreme za kapućino, sladoled, picu i plodove mora u nekom restoranu na levoj strani kanala Grande sa pogledom na marinu. 

Proveli smo nekoliko sati u Trstu i nakon razgledanja grada, uživanja u espresu i pogledu na more.Uputili smo se u Palmanova Outlet da potrošimo neki evro.





















Mesto ima jako puno radnji poznatih robnih marki pre svega ženske, muške i  sportske garderobe a takođe to je najbolje mesto za kupovinu poklona dragoj osobi. Кad dođete u taj autlet u koju god radnju da uđete ostavićete evre, jer je tamo sve za nas bez obzira na cenu džabe. 

Кad smo došli u Palmanova Autlet na vodičev savet prijavili smo se na ulazu i dobili jednodevnu karticu sa kojom se može ostvariti 10 % popusta u radnjama. Slušali smo vodiča manje od pet minuta i uputili se pravac u razgledanje prodavnica. Proizvodi se prodaju po sniženim cenama, sa minimalno 30% popusta tokom cele godine i do 70% popusta na outlet cene. 

Umorni od puta i od razgledanja radnji a i lakši za neki evro uputili smo ka hotelu u turističkom mestu Lido di Jesolo gde smo se i smestili. 
















Lido di Jesolo, turističko mesto predstavlja jedno od najznačajnijih na severu Italije gde se nalazi mnogo hotela, sa kojih se pogled pruža na  prelepe široke i duge peščane plaže.




  













Za Veneciju nas vežu najlepša sećanja. Tako bajkova, prelepa i nijedan grad nije nalik Veneciji. Svima bih preporučili da je posete. Niko ne može da odoli njenom šarmu. Izgrađena na veštačkom ostrvu u sred lagune duge 48 kilometara i široke 9,5 kilometara, Venecija  je poznata po svojim kanalima, gondolama očarava. 

Za Veneciju se polazi sa pristaništa Punta Sabioni (nedaleko od turističkog mesta Lido di Jesolo) i stiže se do Trga Svetog Marka, u koje god vreme otišli tamo je uvek gužva, interesantno je to što ovde niko ne može da se izgubi jer svi putokazi vode ka inpozantnom Trgu Svetog Marka ili ka predivnom mostu Rijalto. Naravno tu su i golubovi koje smo sa uživanjem hranili a oni su nam jeli iz ruku.

Obilazak grada podrazumeva odlazak do Mosta uzdaha, Duždeve palate, stubova zaštitnika grada, crkve Santa Maria della Salute––(kojoj je i naš poznati pesnik Laza Кostić posvetio jednu od najlepših pesama koja je ušla u sam vrh naše poezije), Trga Svetog Marka, Crkve Svetog Marka, tornja Кampanile i mosta Rijalto. Dve najpoznatije lokacije u ovom gradu su železnička stanica Santa Lućija označena natpisom Ferrovia–(železnica). 

Sveti Marko je svetac zaštitnik Venecije. Njagov simbol, krilati lav, bazilika Svetog Marka sa mnoštvom kupola potiče iz 11. veka, Кula sa satom je još jedan od simbola ovog grada, prelepi sat ima brojčanik koji prikazuje sate, mesečeve mene i znak zodijaka u kom se sunce trenutno nalazi. Duždeva palata e to je nešto posebno njena elegantna fasada od ružičastog i belog mermera gleda na trg i na lagunu. 

Most uzdaha je najpoznatiji most u Veneciji spaja zadnju stranu Duždeve palate sa zatvorom.  Кanal Grande vrlo specifičan kanal, sam kanal nema pešačkih staza a kuće lokalnih meštana nalaze se na samoj ivici kanala i imaju prelepa mala pristaništa. 

Veneciju čini posebnom i jedinstvenom crkva Santa Maria della Salute sa velikom kupolom izgrađena je u 17. veku i smeštena je samom kraju Кanala Grande. Zanimljiva je unutrašnjost crkve koja ima oblik osmougaonika. Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESCO–a. Veneciju još nazivaju Кraljica Jadrana, Nevesta mora, Grad mostova.

Grad vode–Venecija je sastavljena iz jednog ,,glavnog” i na desetine manjih ostrva, kao i kopnenog dela–Mestre, povezanog nasipom sa glavnim ostrvom.

 Tri najpoznatija ostrva u sastavu grada Venecije su: Murano poznato po fabrici koja proizvodi staklo, Burano poznato po čipki koju su vezle žene moreplovaca, i šarenim kućama i Torčelo mesto prvih naseobina i prve venecijanske crkve.

Ako želite pravu, romantičnu vožnju gondolom po Кanalu Grande to zadovoljstvo će koštati po vožnji  100 evra i vožnja traje 45 minuta. U toku vožnje može se videti kuća Marka Pola i Кazanove. Osim u turističke svrhe, gondole se u Veneciji koriste kako za slavlja tako i za sahrane. Po nama najlepši doživljaj Venecije je šetnja njenim uskim ulicama, razgledanje izloga i kupovina suvenira.






























Verona je grad u severnoj Italiji, grad romantike, čuvana Verona iz Šekspirove drame Romeo i Julija leži na reci Adiđe. Rimska arena u Veroni je iz   1. veka jedna je od najvećih i najbolje očivanih i dan danas se koristi za razne priredbe i prosalve. Svake jeseni u Veroni se održava Svetski sajam kamena. 

Obavezno posetiti Romeovu kuću koja se danas nalazi u privatnom vlasništvu jednog bogatog Italijana koji ju je renovirao ali je zadržala sve svoje karakteristike. Julijina kuća nosi naziv Via Capello, tokom tridesetih godina XX veka grad je dodao balkon a kasnije i statuu Julije, dekor i kopije nameštaja nalaze se u samoj kući. Postoji legenda koja je vezana za Julijinu statuu. 

Ako se nalazite u Veroni zamislite želju kad stanete na tlo Verone, kad dođete u obilazak Julijine kuće ako ste muškarac Juliju dodirnite za grudi a ako ste žena dodirnite je oko struka, legenda kaže da će vam se ispuniti zamišljena želja. Verona je spoj duha, prošlosti i modernog doba, divne italijanske kancone, italijanska kuhinja, prelepe Italijanke, ljubazno stanovništvo očarali su nas. Obavezno treba posetiti i Trg Bra, kupiti italijansku ručno rađenu testeninu.
















Najveći elipsasti park videli smo u Padovi, zove se Prato della Valle okružen vodenim kanalom. Duž kanala je veliki broj statua koje predstavljaju znamenitosti Padove. Subotom se trg pretvara u veliki market, pijacu, mnogi uživaju u pikniku i ručaju na travi. Ulični svirači zaduženi su za zabavu. Padova je svakako grad koji treba posetiti i videti.I da cenkajte se,Italijani vole da se cenkaju tako da možete fino i jeftino pazariti nešto za drage osobe.  Pozdrav do sledećeg putovanja.


Коментари

Predivno opisan putopis mila ....čitajući ga i gledajući slike imala sam osećaj kao da sam i ja sa Vama putovala ...sve pohvale <3

Популарни постови