BAGUETTE ALA DIXY



Za pripremu ovog divnog hleba,moraćete da izdvojite malo više vremena.Zato što kvasac za ovaj hleb morate sami napraviti. Pripremite se za pravljenje kvasca,a potom I pripreme hleba. Za početak pripremite, staklene tegle sa poklopcem, plastičnu kašičicu, brašno po ukusu,vodu.Kod mene će biti hleb od belog pšeničnog brašna tip 400.
Kada sam dobila recept za pripremu divljeg kvasca nisam ni sumnjala da cu ga često praviti.Proces pripreme samog kvasca traje dugo, 7 dana, ali krajnji ishod je savrseni hleb krckave korice rupičast i dugotrajno svež. Hvala Adnanu, za način pripreme kvasca i za sva pojašnjenja,tokom pripreme.
Priprema kvasca za hleb traje više dana ja vam redom pišem način pripreme.

Hleb od divljeg kvasca ili uradi sama kvasac:


Prvi dan:
50g brasna i 50 ml ne vode pomesati i ostaviti u teglu na toplo mesto. Teglu ne zatvarati skroz, neka ima dotok vazduha.



Drugi dan:
Dodati 50 ml vode i 50 g. brasna i promesati, ostaviti na toplo mesto.


Treći dan:
Od smese u tegli bacimo pola, pa u teglu dodamo 50 g. brasna i 50 ml vode


Četvrti dan:
Danas ponavljamo kao i juce, pola smese bacimo, pa u ostatak dodamo 50 g brasna i 50 ml vode.


Peti dan:
Izvaditi iz tegle 100 gr nadosle smese, pa u to dodati 50 g brasna i 50 ml vode.

Šesti dan:
Oznacimo na tegli flomasterom ili gumicom koliko ima smese, da bi sutra videli koliko je nadosao kvasac

Sedmi dan:
Kvasac treba da se udupla u tegli, ima fin, prijatan miris. 


Sada pristupamo pripremi startera za pripremu hleba. Sedmi dan pravimo pred-testo ili čvrsti starter.
Iz tegle uzeti 100 gr kiselog testa, pa dodati 130 gr brašna, 60 ml vode i zamesiti čvrsto, glatko testo. Pokriti najlonom i ostaviti na sobnoj temperaturi 4 ili 5 sati, a zatim staviti u frižider do ujutro.



Osmi dan:
Kad se probudite, izvadite starter iz frizidera na par sati da dodje do sebe. Sad starter iseci na manju parcad.
I čarolija u kuhinji može da počene.

Način pripreme hleba:
100g startera 
500g brasna
10g soli
250-300 ml hladne vode
Brasno, so i starter staviti u činiju, pa polako dodavati  vodu i mesiti  testo, ne sme biti tvrdo, a ne sme se ni lepiti. Tako fino zamešeno testo ostaviti  da nadolazi dok se ne udupla. Kad se testo uduplalo, premesiti  oblikovati  željeni oblik,Staviti  hleb  na pek papir na koji treba posuti  dosta brasna, pa sačekati  dok se hleb  na pek papiru ne udupla. Nadošao hleb posuti  sa dosta brasna.

Rernu ukljuciti na 230°C,a na resetku u šporetu staviti  tepsiju da se prazna tepsija, dobro ugreje. Zatim na zagrejanu tepsiju staviti hleb zajedno sa pek papirom. Hleb blago zarezati ostrim nozem na nekoliko mesta, a ispod rešetke u rerni staviti manju tepsijicu napunjenu s vodom. Hleb peci 10 minuta na 230°C pa posle deset minuta smanjiti temperaturu na 200°C i peci 10 minuta. Onda, smanijti temperaturu i peci jos 20 minuta na 180°C. Prijatno!

Dug proces pravljenja, ali, verujte, isplati se!

SAVET:Veknice sam stavila na pek papir i u čvrstu gril foliju – od nje sam napravila duži i uži kalup za baget i pekla u rerni. Na ovaj način mogu se priprematu razni hlebove, okrugli,vekne,ali baguette je moj favorit.Obavezno isprobati.Hleb je unutra mek i šupljikav a spolja hrskave korice i predivnog mirisa.Prijatno.

Коментари

Популарни постови