TELEĆA PAŠTETA

Rešila sam da se upustim u jednu avanturu, zvanu gastronomski izlet. Pripreme su trajale malo duže. Glavna namirnica za ovaj delikates je prešla dug put do moje kuhinje. Rešila sam da uz paštetu napravim i dva sosa i da se poigram začinima koji zaista svakom jelu daju posebnu notu. Jelo podižu na viši nivo, začini su poseban izvor vitamina. Najvažnije je da se začini fino ukombiniju i da se sa istim ne pretera. Ja volim da koristim i neke specifične vrste  začina. Tako da se ja sa svojih putovanaj uvek vraćam sa nekoliko kesica začina.  


Gusti sos od šuvih šljiva
250g suvih šljiva
200ml vode
1cm sveže rendanog đumbira
malo anisa
malo cimeta
pola kašičice sečuan bibera
Šljive staviti u šerpu i sipati vodu.
Kad provri smanjiti temperaturu i pustiti da sva voda uvri.
Omekšale šljive štapnim mikserom izmiksati.
Dodati začine i vratiti 1 minut na ringlu da se začini fino sjedine
Dipati u činiju i ostaviti da se ohladi
Mus od kozijeg sira
200g kozijeg sira
100ml neutralne pavlake
so po ukusu
beli niber po ukusu
Sir umutiti sa neutralnom pavlakom dodati začine i sjediniti. Sipati u činijii dobro ohladiti.
Na sir dodati mešavinu začina za sir, ako nemate naseckajte mirođiju.
Teleća pašteta
1 teleća glava
1 struk praziluka
2 glavice crnog luka
1koren celera
1 kašika soli
1 kašika šarenog bibera u zrnu
2-3 lista lovora
svež peršun pola vezice
Za završni deo teleće paštete
1kašika sečun bibera
1kašičica soli
1 kašika začina za meso ,ako nemate dodajte po malo karanfilića , cimeta i muskatnog oraščića
3 kašike konjaka
125g putera
Način pripreme:
Teleću glavu dobro oprati. Na dno šerpe stavitI krupno isečeno povrće dodati so,biber i teleću glavu. Sipati dosta vode i staviti na ringlu da se krčka na laganoj vatri 5 sati. Kad meso počne da se odvaja od kosti gotovo je. Jezik fino očistiti i iseckati sitno i ostaviti Lagano skinuti meso sa glave i staviti u blender dodati skuvano povrće, dodati so, biber, začin za meso. Potom dodati puter i sve fino izblendirati. Probati ukus ako treba dodsoliti još malo, dodati seckani teleći jezik. I na kraju u paštetu dodati konjak za puniji ukus. Pašteta je fina kremasta, punog ukusa lako razmaziva. Priprema traje malo duže ali vredi ovo je pravi gastronomski delikates koji nikog ne odtavlja ravnodušnim pa čak osvoji i one koji imaju istančan ukus. Može se servirati kao predjelo na bagetu ili na tost hlebu .Sos od suvih šljiva i mus od sira se odlično slažu uz paštetu pa može se poslužiti i kao lagani obrok uz neku salatu po ukusu,Servirati po ukusu. Prijatno.









Коментари

Популарни постови