OVČIJI OBRAZI SA NJOKAMA I ŠAMPINJONIMA
Ovaj recept je bio izazov za mene. Prvi
put sam pripremala i uživala u izazovu. Recept koji spaja modernu
gastronomiju i tradiciju. Nadam se da sam uspešno savladala izazov. Potrudila
sam se da nabavim ovčiju glavu i moj izazov je mogao da počne.
Potrebno
je:
Ø
1
glavica crnog luka
Ø
1 glavica
belog luka
Ø
3 šargarepe
Ø
1 koren
celera
Ø So
Ø
Biber
po ukusu
Ø
500 g
šampinjona
Ø
300 ml
belog vina
Potrebni
sastojci za njoke:
Ø 4 krompira
Ø
200
g mekog brašna
Ø
1
žumance
Ø
So
Piprema njoki: Krompir skuvati u ljusci. Obaren
krompir očistiti od ljuske i propasirati. Dodati so, žumance i brašno. Zamesiti
fino glatko testo koje se ne lepi prste. Po potrebi dodati brašna. Oblikovati
testo i podeliti na manje loptice. Na radnu površinu sipati brašno. Lopticu
razvući u tanji valjak pa nožem iseći. Njoke složiti na pobrašnavljenu tepsiju.
Njoke se mogu zamrznuti ili kuvati odmah.
Način pripreme mesa:
Ovčiju glavu
dobro oprati , staviti u veći lonac i sipti kašiku soli i dosta vode. Kad
voda proključala ostaviti da vri 80 minuta, zatim ovčiju glavu oprati pod
mlazom hladne vodne. Polako uz pomoć noža i viljuške odvojiti meso sa
glave.
Jezik očistiti i skinuti kožicu. Na
dno manje šerpe, staviti glavicu crnog luka, šargarepu, koren celera, nekoliko
čenova belog luka. Poređati meso dodati kašičicu soli, kašičicu bibera i 1L
vode, lagano krčkati na umerenoj vatri 60minuta. Zatim sipati 300ml belog vina
i krčkati još 30minuta. U dubljem tiganju izdinstati glavicu crnog luka sa
šampinjonima. Dodati so i biber po ukusu. Njoke skuvati i procediti. U tiganj
sa pečerkama dodati meso i njoke, promešati i poslužiti. Povrće u kom se kuvalo
meso izblendati i poslužiti uz jelo.
Коментари