OVČIJI OBRAZI SA NJOKAMA I ŠAMPINJONIMA


Ovaj recept je bio izazov za mene. Prvi put sam pripremala i uživala u izazovu. Recept  koji spaja modernu gastronomiju i tradiciju. Nadam se da sam uspešno savladala izazov. Potrudila sam se da nabavim ovčiju glavu i moj izazov je mogao da počne.


















Potrebno je: 
Ø  1ovčija glava
Ø  1 glavica crnog luka
Ø  1 glavica belog luka
Ø  3 šargarepe
Ø  1 koren celera
Ø  So
Ø  Biber po ukusu
Ø  500 g šampinjona
Ø  300 ml belog vina 

Potrebni sastojci za njoke: 
Ø  4 krompira
Ø  200 g mekog brašna
Ø  1 žumance 
Ø  So
Piprema njoki: Krompir skuvati u ljusci. Obaren krompir očistiti od ljuske i propasirati. Dodati so, žumance i brašno. Zamesiti fino glatko testo koje se ne lepi prste. Po potrebi dodati brašna. Oblikovati testo i podeliti na manje loptice. Na radnu površinu sipati brašno. Lopticu razvući u tanji valjak pa nožem iseći. Njoke složiti na pobrašnavljenu tepsiju. Njoke se mogu zamrznuti ili kuvati odmah.  
Način pripreme mesa:
Ovčiju glavu dobro oprati , staviti  u veći lonac i sipti kašiku soli i dosta vode. Kad voda proključala ostaviti da vri 80 minuta, zatim ovčiju glavu oprati  pod mlazom hladne vodne. Polako uz pomoć noža i viljuške odvojiti  meso sa glave.
Jezik očistiti i skinuti kožicu. Na dno manje šerpe, staviti glavicu crnog luka, šargarepu, koren celera, nekoliko čenova belog luka. Poređati meso dodati kašičicu soli, kašičicu bibera i 1L vode, lagano krčkati na umerenoj vatri 60minuta. Zatim sipati 300ml belog vina i krčkati još 30minuta. U dubljem tiganju izdinstati glavicu crnog luka sa šampinjonima. Dodati so i biber po ukusu. Njoke skuvati i procediti. U tiganj sa pečerkama dodati meso i njoke, promešati i poslužiti. Povrće u kom se kuvalo meso izblendati i poslužiti uz jelo.






Коментари

Популарни постови