LISNATE KIFLE
Lisnate kifle hrskave, unutra meke,
vazdušaste, neverovatno, slične i ukusne kao kroasan kifle iz pekare. Neutralno
testo, fine strukture, koje se može napuniti sa slanim ili slatkim filom. Ovo
je recept iz mamine stare sveske. Mere su bile na kašiku ali sam ja to sve
precizno i tačno izmerila.
Potrebni sastojci:
200g kisele pavlake
300ml mleka
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 žumance
700g brašna
1 belance za premaz
100g zamrznutog putera
Način pripreme:
U veću posudu staviti, polovinu
brašna dodati so, šećer, suvi kvasac, žumanc e
pavlaku i sa mlakim mlekom zamesiti testo uz dodatak preostalog brašna. Testo
je malo tvrđe ali tako i treba da bude. Ostaviti testo da nadođe. Nadošo testo
premeseti pa podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu posebno razviti da budu okrugle
i velicine većeg tanjira. Na sve četiri razvijene jufke, narendati
zamrznut puter. Razvijene jufke složiti jednu na drugu. Na poslednju petu
jufku se ne stavlja puter. Sad svih pet razvijenih jufki polako oklagijom
razviti u veliki tanji krug koji treba preseć na 4 dela. Svaki deo iseći na 4
manja dela i uviti. Kifle složiti u tepsiju na pek papir. premazati neumućenim
belancetom.Tepsiju s kiflama staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 200°C i
peći 30 minuta. Prijatno.
Savet: Po želji pečene lisnate kifle premazati puterom.
Коментари