BELOPALANAČKA BANICA

Banica je beskvasna pita gastronomski biser jugoistočne Srbije koja se pravi sa razvijanim korama i puni sa prevrelim sirom. Prvi put sam pravila banicu imala sam dobar i tačan recept koji sam pronašla u knjižici koja promoviše Belu Palanku i prepisala.



Potrebni sastojci: 
1 kg brašna 
440ml hladne vode
220ml ulja
350g ovčjeg sira
40g svinjske masti,ko ne koristi mast neka stavi puter
20g soli 


Način pripreme:


Zamesiti tvrđe testo od brašna soli i vode.
Ostavit testo da se odmori pola sata zatim ga podeliti na 15 istih loptica.
Od svake loptitce napraviti lepinju namazati je sa mašću posuti sa brašnom i staviti tj. spajati po tri lepinjice. Pokriti krpom i ostaviti 1 sat da odmore. Nakon toga oklagijom sukati kore. Sukanu koru filovati izmrvljenim sirom i uljem.





Ulje polako ravnomerno rasporediti po celoj sukano kori j.Filovanu koru uviti i ređati u pouljenu tepsiju Odozgo celu banicu poprskati sa uljem. Peći u zagrejanoj pećnici na 250°C dok ne dobije finu rumenu boju.


Коментари

Популарни постови