Punjena suva paprika

PUNJENA SUVA PAPRIKA

Vrtka je lokalni naziv za papriku, jedinstvenog izgleda ukusa i mirisa. Naziv vrtka je dobila premaspecifičnom obliku, blago spiralnom uvrtanju od drške ka vrhu prilikom sušenja. Ova paprika rasteBelopalanačkoj kotlini .Nezamenljiva je za pripremu tradicionalnih jela belopalanačkog kraja .
Upotrebljava se u svežem a najviše u suvom stanju. U mojoj kuhinji rado viđena na trpezi.


Potrebni sastojci:
10 suvih paprika
250gr mlevenog mesa
200gr krupnije seckanih oraha
30gr pirinča
1 glavica crnog luka
1 manja šargarepa
pola kašičice soli
pola kašičice suvog biljnog začina
pola kašičice dimljene začinske paprike
mleveni biber po ukusu

Način pripreme:
Paprike potopiti u mlaku vodu da omekšaju.
Dok paprike stoje u mlakoj vodi pripremiti fil.
Crni luk iseckati sitno,šargarepu izrendati i na malo ulja prodinstati. Dodati mleveno meso pirinač i začine sjediniti i dodati seckane orahe. Fil ohladiti.
Suve aprike oceditii puniti filom. Ređati u tepsiju. Pripremljene paprike preliti na 300ml hladne vode pokriti alu folijom i krčkati u rerni a 200°C 45 minuta. Paprike poslužiti uz domaću proju sa pavlakom ili ih posuti sa parmezanom. Prijatno.

Постави коментар

Популарни постови