Hurmašice

                               HURMAŠICE

Poslastica koja me vraća u detinjstvo.
Jednostavna za pripremu od svega par namirnica koje se uvek nadju u mojoj kuhinji. Najvažnije kod hurmašica je šećerni preliv koji im daje na bogatom ukusu. Važna je gustina šećernog preliva.
Šećerni preliv ne sme biti ni previše gust a ni redak. Kad odlučim da pravim hurmašice dan ranije skuvam preliv. I uvek na prohlađene hurmašice prelijem ohlađen preliv budu slične maminim, ali nisu baš kao njene jer mama ipak zna najbolje ♥ Ali zato je mamin recept .

Potrebni sastojci:
1 jaje
30ml mlake vode
30gr kristal šećera
200gr omekšalog putera
pola kašičice praška za pecivo
400gr mekog brašna
50gr krupnih oraha za punjenje hurmašica

Potrebni sastojci za šećerni preliv:
500gr kristal šećera
400ml vode
1limun

Način pripreme:
Prvo skuvati preliv.U šerpu staviti šećer i vodu promešati i staviti na ringlu .Kad provri dodati limun isečen na kolutove ,smanjiti temperaturu ringle da lagano vri i kuvati 15minuta.
Preliv ohladiti .

Jaje umutit sa šećerom ,vodom .Dodati omekšali puter i mititi.Zatim dodati brašno i prašak za pecivo.
Testo fino sjediniti pa od testa uzimati manje delove i formirati na dlanu krug u krug staviti po jezro oraha Formirati valjak i na rende ila na kalup za hurmašice pritisnuti formianj valjak da se dobiju rupičasti otisci .

Tepsiju premazati sa puterom ,pa u tepsiju redjati pripremljene hurmašice ,praveći razmak izedju njih Veoma je bitno praviti razmak zato što će hurmašice malo porasti i neće se deformisati prilikom pečenje. Peći na 200°C 30 minuta. Prohlađene hurmašice preliti sa ohladjenim prelivom i ostaviti ih da upiju preliv. Poslužiti uz ohladjenu limunadu i uživati u ukusu.
Prijatno.

Коментари

Популарни постови