ZEBRA KEKS

ZEBRA KEKS
Danima se iz moje kuhinje širi prijatan miris raznih keksića. Ovo je samo jedan od recepata koji ću podeliti s vama. Pokušaću da opisno dočaram mirise a fotografija da predstavim keks. 
Slatka vanila, sveže ceđeni citrusi savršeno se stapaju sa oštrinom cimeta koja se polako preklapasa nežnim tragovima muskatnog oraha i karanfilića. Tu je i Kralj začina – zvezdasti ali sveže samleveni anis. Koji svojim mirisom vraća u detinjstvo. Topla atmosfera, spektar boja, mirisa i ukusa. Harmonija i ljubav. Obožavam miris ovih keksića. Tako me podsećaju na zimu i zimske čarolije. Keks koji vraća u detinjstvo. Želim svima vama, da i vaš dom uvek odiše mirom, toplotom, ljubavlju. Malo je duža priprema ovih keksića, ali zaista se vredi potruditi. 

Dajem vam obećanje da ću bar jedan recept mesečno napisati na blogu jer ste vi to tražili.



Sastojci:
400 gr putera
200 gr secera u prahu
Malo soli na vrh noza
1 zumance
500 gr brasna t 400
1 kesica vanilin secera
Rendana kora 1 pomorandze
3 kasike soka od narandze
100 gr mlevenih badema
50g mlevenih lešnika
50 gr cokolade za kuvanje
20 gr kakao praha
20 gr instant praska za kapucino ukus koji volite
4 kasike ruma
2 belanceta
Priprema:
Penasto umutiti puter sa šećerom. Dodati so, žumance i brašno pa zamesiti glatku loptu. Testo podeliti na tri dela. U prvi deo testa dodati vanilin šećer, sok; koru narandže i mleveni badem, pa napraviti loptu staviti je u kesu. U drugi deo testa umešati kakao i otopljenu čokoladu, mleveni lešnik napraviti loptu, staviti je u kesu. U treći deo testa dodati prašak za kapućino koji je preliven rumom, dodati mleveni badem, umesiti loptu i staviti u kesu. Te tri kese testa staviti u frižider da prenoće, znaci testo stoji u frizideru 24 h.


Sutradan svako testo razviti u oblik pravaugaonika. 2 belanceta umutiti viljuškom ona služe kao lepak pa prvo staviti čokoladno testo, premazati ga belancetom, na njega staviti testo sa kapućinom, pa ga premazati belancetom pa na njega staviti testo sa vanilin šećerom.
Tako premazano i oblikovano testo ostaviti u frizider na 1 sat. Zatim testo iseća na 8 traka širine tri prsta, a potom dve trake redjati jednu na drugu i lepiti ih belancetom. Tako dobijena dva testa na sprat prekriti alu folijom i ostaviti u frižider da prenoće.


Sutradan testo iseći širine 1 prsta, sloziti u tepsiju na pek papir, i peci na 170°C 20 minuta.
Ohladiti keks i cuvati u metalnoj kutiji. Ukus je fantastičan, a verujte trud se isplati, svi su bili oduševljeni ukusom.
Prijatno!







Коментари

Популарни постови